Usko tai älä, maailmanhistoriaan mahtuu muitakin epäreilulla tavalla päättyneitä suhteita & sydänsuruja sinun erosi lisäksi.
Lisäksi minulla on huonoja uutisia: tulet kokemaan vaikeita tunteita myös tulevaisuudessa ja tulevissa ihmissuhteissasi. Etenkin, kun puhumme romanttisista suhteista, on voimakkaat tunteet ja hankalatkin ajatuskelat hyväksyttävä läsnäolevaksi osaksi omassa arjessaan.
Miten sitten käsitellä vaikeita tunteita?
On tärkeää muistaa, että se, mikä kenellekin on vaikeaa, on aivan yksilöllistä. Toiselle on helppoa ja luonnollista tuntea ja ilmaista omaa kiukkua ja vihaa siinä missä toinen ei missään nimessä haluaisi ajatellakaan kokevansa noita tunteita. Toiselle voi olla vaikeaa näyttää haavoittuvaisuuttaan, toinen taas kokee vaikeaksi epävarmuuden ja riittämättömyyden.
Tunteiden kanssa tärkeää on muistaa kaksi asiaa, jotka tekevät ihmisyydestä ihanan monimutkaista: toisaalta on tärkeää antaa itselleen aikaa tuntea ja olla läsnä itselleen tunteiden kuohuessa. Toisaalta on tärkeää, ettei tunteisiin jää kiinni tai anna mielen luoda kärsimystä lisääviä tarinoita tunteista.
Ero voi nostaa pintaan monenlaisia tunteita, jotka sinun tehtävänäsi on nimetä ja tuntea. Toisinaan, tunteiden myrskytessä niitä saattaa olla jopa vaikea nimetä. Kun tunteilla ei ole nimeä tai ne ovat vain epämääräistä myllerrystä kehossamme, on niitä vaikeampaa myös tunnustella ja käsitellä. Joten seuraavan kerran, kun hankalalta tuntuvat tunteet nostavat päätään, istu niiden kanssa alas ja pohdi seuraavaa:
1. Mikä tunne tämä on? Osaatko nimetä tunteen?
2. Missä tämä tunne tuntuu? Millaisia kehollisia reaktioita se herättää?
3. Mistä tämä tunne johtuu? Mikä tilanne tunnereaktion laukaisi?
Tunteet ovat yksilöllisiä, ja yksi niiden tärkeimmistä tehtävistä on kertoa, mikä hyvinvointimme kannalta on tärkeää. Tunnetaidoilla taas tarkoitetaan taitoa tunnistaa, sanoittaa ja ilmaista omia tunteitaan. Ne ovat olennainen osa seksuaalikasvatusta ja mielestäni myös sellainen taito, jolla vaikutetaan myös omaan mielenterveyteen. Jos siis kokeilet vaikeutta sanoittaa omia tunteita haluaisin sanoa, että ei hätää – ja onnea. Omien tunteiden äärellä saa olla hämmentynyt, ja tunnetaitoja voi opetella läpi elämän.
On hienoa, että olet havahtunut siihen, että jokin sinussa tuntuu – ja sille on usein myös syynsä. Taito nimetä tunteita auttaa niiden käsittelyssä ja on olennainen ihmissuhde- ja vuorovaikutustaito. Toiset meistä osaavat nimetä tunteita ja niiden vivahteita tarkemmin, toisilla meistä on vähemmän sanoja, joilla eritellä kokemuksiaan. Jos kaipaat apua tunteidesi nimeämiseen, tässä kaksi erilaista työkalua:
Miten tunteita tunnetaan?
Tunteita kannattaa käsitellä myös kehollisuuden kautta: huomioi, missä tunteet tuntuvat. Koska tunteet tuntuvat kehossa, emme voi järkeillä itseämme ulos niistä. Kehollisesti tunteita voi käsitellä kaikista yksinkertaisimmillaan liikuttamalla kehoa. Kun vaikeita tunteita nousee pintaan, etsiydy mieluisen liikuntamuodon pariin. Vaihtoehtoisesti voit myös ravistella ja heilutella kehoa, huutaa tyynyyn, käydä avannossa, tanssia kotona parin kappaleen verran, itkeä, kokeilla hengitysharjoituksia – mikä ikinä toimiikaan sinulle.
Ja koska en voi lainkaan tietää, kuinka intensiivisesti tunnet tunteita, on tärkeää muistaa myös levätä. Suuret tunteet väsyttävät, joten anna mielen ja kehon toipua. Myös tunteista puhuminen auttaa. En usko, että mikään on lohdullisempaa kuin se, että voi itkeä ja nauraa rakkaiden ihmisten kanssa sille, kuinka järjetöntä ja epäreilua elämä välillä osaakaan olla.
Seuraava askel on oivaltaa, mistä herännyt tunne johtuu. Toisinaan erotilanteissa syyt voivat olla selviä. On tilanteita, joissa tunnereaktiot on helppo kiinnittää tapahtuneisiin asioihin, kuten hankaliin keskusteluihin, torjutuksi tulemiseen tai stressiin. Sitten on tilanteita, jotka voivat herättää meissä tunteita, mutta tuntua aivan järjenvastaisilta. Erotessa meissä voi aktivoitua myös menneisyytemme, joka herättää vahvojakin tunnereaktioita, vaikka todellisuudessa siinä hetkessä ei olisi mitään hätää. Tässäkin ensimmäinen askel on taito nimetä ja tunnistaa heränneet tunteet, huomata missä ne tuntuvat ja pohtia miksi ne heräsivät.
On tärkeää muistaa, että kaikenlaiset tunteet kuuluvat osaksi elämää. Ei ole myöskään tarkoituksenmukaista elää elämää, joka olisi jatkuvaa kesäpäivää: ihmisyyteen kuuluu koko tunneskaala huikeasta ilosta arkiseen ankeuteen ja syvästä rakkaudesta musertavaan ahdistukseen.
Tunnetko tunteet vai jäätkö kiinni tarinoihin?
Vaikeista tunteista puhuessa kannattaa harjoitella myös erottelutaitoa. On tärkeää osata nimetä tapahtuma, joka on herättänyt tunteen – ja osata erottaa tarina, jota itse kerrot tapahtuneesta itsellesi. Ihmismielellä on taipumus takertua kiinni asioihin, sillä muutos on pelottavaa. Kun jäämme kiinni mielen luomaan tarinaan, tunnereaktio pitkittyy ja tuntuu, ettemme pääse siitä ikään kuin “irti.”
Mutta mitä tämä erottelukyky käytännössä tarkoittaa?
Esimerkiksi otan tilanteen omasta erostani. Kolmen vuoden suhteeni päättyi eroon, ja se herätti minussa hylätyksi tulemisen kokemuksen. Millaisen tarinan liitin tuohon tapahtumaan? En kovin mukavan. Ajattelin, että ero oli todistus siitä, kuinka lopulta tulen aina hylätyksi. Aina, kun ajattelin eroani, ajattelin sen olevan muistutus siitä, että päädyn aina olemaan yksin. Aika rajoittava ajatus, eikö?
Miten sitten olla kiinnittymättä noihin mielen luomiin tarinoihin liiaksi? Se on varmasti helpommin sanottu kuin tehty. Yksi keino on harjoittaa myötätuntoa. Myötätunto on saattanut kokea inflaation Instagram-sitaattien aikakaudella, mutta myötätunto ei ole sanahelinää. Se on aktiivisia tekoja jatkuvaa harjoittelua olla itsensä puolella. Myötätunto itseään kohtaan vaatii kanttia katsoa kohti omia kipupisteitä ja rumiakin tunteita. Se on halua harjoittaa taitoaan olla tunteiden kanssa.
Itsemyötätunnon kolme askelta:
1. Tietoisuustaidot: Tunnista ja huomaa omat ajatukset ja tunteesi, ja nimeä ne. Jälleen kerran olemme sen ytimessä, että sanojen antaminen kokemukselle voi helpottaa tilannetta.
2. Jaettu ihmisyys: Kyky ymmärtää, ettet ole maailman ainoa ihminen, joka tuntee näin. Kuten sanottu, olemme harvoin ainoita, vaikka siltä saattaisikin tuntua.
3. Itsensä kohteleminen myötätuntoisesti: Harjoita aktiivisesti lempeämpää minäpuhetta ja mielen medialukutaitoa ja kohtele itseäsi paremmin, kun vaikea tunne ilmestyy.
Muista, että myötätuntoisuus itseä kohtaan tarkoittaa, että voit hyväksyä olevasi myös keskeneräinen prosessien ja tunteiden kanssa. Sinun ei tarvitse rakastaa itseäsi, vaan ennemminkin harjoitella olemaan itsesi kanssa silloinkin, kun on vaikeaa ja olemme epävarmoja.
Tehtävä:
On aika kirjoittaa itselleen rakkauskirje. Kirjoita kirje niin kuin kirjoittaisit parhaalle ystävällesi, jota haluat lohduttaa. On tärkeää harjoittaa myötätuntoisempaa ja lempeämpää minäpuhetta, jos vaikeat tunteet ovat elämässä vahvasti läsnä. Saat kirjoittaa kirjeen juuri sen mittaiseksi kuin haluat ja lisätä siihen vapaasti asioita, mutta sisällytä siihen ainakin seuraavat asiat:
Kerro itsellesi viisi asiaa, joista pidät omassa luonteessasi
Kerro itsellesi viisi asiaa, joista pidät omassa kehossasi
Kerro itsellesi viisi asiaa, joista pidät omassa elämässäsi ja joista olet ehkä jopa ylpeä
Muistuta itseäsi viidestä asiasta, joissa olet onnistunut viimeisen vuoden aikana
Anna itsellesi kolme kannustusta, joita kaipaat tähän hetkeen.
Muista, että et puhu kirjeessä 1. persoonassa. Aloita kirje siis näin:
Rakas, sinun nimesi tähän
Haluaisin kertoa sinulle, että pidän erityisesti….
Ota itsellesi aikaa, keitä kahvit tai kaada lasi viiniä, laita päälle kaikista mukavimmat vaatteesi ja alahan kirjoittaa kauneimpia sanoja, joita hetkeen olet kuullut! Antoisaa kirjoitusaikaa!
Viikon oppituntien lähteet:
Tiina Svensk – Ensimmäinen ero (2020)
Laura Mucha – Love, Factually (2019)