Miten päästä yli suhteesta?

… Heti alkuun otsikoin viikon ensimmäisen oppitunnin uudelleen. Emme nimittäin välttämättä koskaan pääse yli suhteesta. Mutta ehkä meidän ei tarvitsekaan päästä. Suhde saa jäädä osaksi historiaamme, joten sanoitan ylipääsemisen uudelleen. Oppitunnin nimen tulisikin olla: Miten pääsemme erosta eteenpäin? Ennen kuin siirrymme kohti uutta lukua elämässämme, on aika katsoa hetki taaksepäin ja miettiä, mitä voisimme oppia vanhasta suhteesta.

Miten oppia suhteesta ja rakentaa parempi tulevaisuus?

Vanhan sanonnan mukaan aika auttaa. Sanonnassa piilee totuus, sillä aika todella auttaa, jos ajan käyttää viisaasti. Mutta miten päästä eteenpäin erosta? Yksiselitteistä vastausta on mahdoton antaa, sillä eron kohdanneita on lukematon määrä erilaisia. Kysymys kaihertaa mieltä etenkin, jos on itse tullut jätetyksi tai ero on tullut yllättäen ja arvaamatta.

Eron jälkeen oma elämä voi tuntua vieraalta, sillä arki voi olla hyvinkin erilaista ja uutta. Uusi koti voi tuntua vieraalta ja saatat ikävöidä yhteisiä illanviettoja. Toisaalta, jos ero on tapahtunut esimerkiksi etäsuhteesta, saattaa se konkretisoitua pienissä ja yllättävissä arjen hetkissä: kenelle soittaa hyvistä uutisista? mitä tehdä viikonloppuna, kun ei matkaakaan toisen luo?

On tärkeää muistaa, että saat surra myös tulevaisuutta, joka muodostuu eron myötä toisenlaiseksi: eron myötä joudut ehkä hyvästelemään yhteiset mökkireissut ja festarit. Samalla kannattaa muistaa, että et ehkä osaa aavistaakaan, mitä kaikkea hyvää elämä tarjoaa sinulle yllätyksenä jopa seuraavan puolen vuoden sisällä.

Luovu tarinoista, jotka eivät palvele sinua

Olemme oppineet jo, että kokemuksiimme vaikuttaa olennaisesti se, millaisia tarinoita niistä itsellemme kerromme. Sen vuoksi keskitymmekin tässä kohtaa siihen, mitä ajattelet eroamisesta. Millaisia merkityksiä siihen liittyy? Millaisia mielikuvia liität eroaviin ihmisiin?

Tulemme myöhemmin tällä kurssilla käsittelemään tarkemmin ihmissuhteita ohjaavia normeja ja sen vuoksi emme vielä tässä kohtaa pysähdy liian syvällisesti pohtimaan asioita kuten monogamianormi. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että yhteiskunnassamme on normeja ja asenteita, jotka vaikuttavat siihen mitä ajattelemme ihmissuhteista ja niiden päättymisestä.

Tunnistat ehkä ilmiön, missä romanttinen rakkaus ja sen myötä onnellinen elämä ovat asioita, joita arvostamme korkealle: seuraamme tosi tv -ohjelmia, joissa etsitään “sitä oikeaa” tai haetaan aviopuolisoa mitä erikoisimmilla tavoilla. Romanttinen rakkaus ja parisuhde ovat ideaaleja, joita arvostetaan ja vaalitaan – ja kaikki tuon parisuhdeihanteen ulkopuolella elävät ovat jotenkin vajavaisia. (Sallikaa minun kärjistää hieman, jotta viesti menee perille.) Tämä asenne näkyy esimerkiksi siinä, että ajattelemme sinkkujen elävän eräänlaisessa välitilassa ennen parisuhdetta, ja kuinka kaikki muut suhdemuodot ovat selvästi, no, normista poikkeavia.

Tämän parisuhdeihanteen myötä eroaminen saattaa näyttäytyä epäonnistumisena. Päättynyt suhde näyttäytyy lähestulkoon aina ikävänä asiana. Ei siis ole ihme, että ero saattaa tuntua epäonnistumiselta. Saatamme soimata itseämme: mikä minussa on vikana, kun en onnistunut?

Kyse ei ole onnistumisesta tai epäonnistumisesta. Kyse on elämästä. Ihmiset kohtaavat, rakastuvat, ovat toistensa elämässä. Ihmiset rakentavat suhteita omista lähtökohdistaan käsin, pyrkivät muovautumaan ulkoa tuleviin vaatimuksiin, pyrkivät ehkä jopa muuttamaan toista – ja tekevät koko ajan parhaansa niillä resursseilla mitä heillä on. Ihmiset elävät yhdessä, kokevat ja tuntevat. Ihmiset satuttavat toisiaan, opettelevat yhteyttä ja erillisyyttä ja oppivat toisiltaan. Toisinaan suhteet löytävät uusia tasoja. Toisinaan elämä heittää vastaan haasteita ja epäreilun määrän hankalia tilanteita, ja ihmiset väsyvät. Toisinaan suhteet muuttuvat. Toisinaan suhteet päättyvät. Se ei ole epäonnistumista. Se on elämää, missä jokainen osapuoli on tehnyt parhaansa oman kykynsä mukaan.

Joten muista, että sinä et ole epäonnistunut, et epäonnistuja. Sinä olet ihminen. Elämä menee jatkuvasti eteenpäin, ja ajan kanssa tästäkin suhteesta tulee osa sinun elämäntarinaa. Sinä päätät, minkälaisia merkityksiä ja tarinoita tästä suhteesta kerrot.

Eteenpäin suhteesta:

Seuraavat vinkit ovat eroasiantuntija Marianna Stolbown ohjeet siihen, kuinka erosta pääsee eteenpäin. Kuulostavatko vinkit tutuilta? Onko jokin kohta sellainen, jonka toteuttamista olet vielä vältellyt? Onko jokin kohta sellainen, jonka olet jo käsitellyt? Ota seuraavasta listasta käyttöön ne vinkit, jotka toimivat juuri sinulle juuri tässä hetkessä!

1.Puhu, kirjoita ja kävele: Muista tälläkin viikolla, että kokemukset tuntuvat kehossa. Et voi järkeillä tunteita pois. Tee siis jotain, joka purkaa tunteita pois kehosta. Yksi meistä kävelee, yksi tanssii, yksi kirjoittaa, yksi puhuu. Tärkeintä on löytää oma keino eron käsittelyyn. Anna tälläkin viikolla aikaa itsellesi, tunteillesi ja hyvinvoinnillesi.

2. Käsitä erosi motiivit: Katso taaksepäin suhdettanne ja huomaa, millaisia askelmerkkejä pitkin tämä suhde päättyi eroon? Ole itsellesi rehellinen. Käy läpi syyt, joiden vuoksi suhde päättyi. Ymmärrä, että suhteen kaikki osapuolet olivat osallisia siihen, että suhde katkesi. Ymmärrys tuo tilanteeseen rauhaa, ja parhaimmillaan voit oppia myös omasta toiminnastasi jotain arvokasta.

3. Käsittele eron nostattamat hankalat tunteet: Itku on tervettä ja se tekee hyvää. Kun itket, käsittelet tapahtunutta aktiivisesti. 

4. Ala rakentaa parempaa loppuelämää: Olet ehkä haavoilla ja ansaitset parempaa kohtelua. Ole itsellesi lempeä ja kysy: millaisia sanoja, tekoja ja asioita tarvitset elämääsi ja päiviisi juuri nyt? Hyvät hetket rakentavat parempia päiviä, ja paremmista päivistä muodostuu lopulta kokonainen elämä.

Tehtävä:

Viime viikolla kirjoitimme itsellemme, mutta tällä kertaa on aika kirjoittaa suhteen toiselle osapuolelle. Muista, että kirjoitat kirjeen itseäsi varten – sitä ei ole tarkoitus lähettää kenellekään oikeasti. Kirjoitat kirjeen, jotta saat mielestäsi ja kehostasi ulos kaikki ne asiat, jotka vielä ehkä haluat sanoa. Vinkki: pidä nenäliinat lähellä!

Sisällytä kirjeeseen seuraavat asiat:

  • Mikä suhteessanne oli toimivaa ja hyvää? Kerro, mitä arvostit suhteessanne ja mitä haluat ottaa osaksi omaa elämääsi – ja ehkä jopa tulevia suhteita.

  • Mikä suhteessanne ei toiminut ja mikä sinua kuormitti? Kerro, mitä jätät taaksesi ja mistä päästät irti.

  • Mitä opit kumppaniltasi? Kerro, miten olet muuttunut suhteen ansiosta. Joissain suhteissa rikotaan myös rajoja ja käyttäydytään huonosti. Kirjoita myös niistä opeista, jotka tulivat kun rajojasi rikottiin.

  • Mitä haluaisit vielä sanoa kumppanillesi? Puhu suusi puhtaaksi. Kukaan ei kuule näitä sanoja.

  • Miten aiot rakentaa paremman loppuelämän? Päätä kirje siihen, että kerrot elämästäsi suhteenne jälkeen. Jos haluat, kiitä kumppaniasi kirjeen lopuksi.

Kirjoitustehtävän jälkeen: voit laittaa kirjeen kuoreen ja säilyttää sitä. Tai jos haluat luoda oman pienen rituaalin, voit repiä tai polttaa kirjeen – muista kuitenkin paloturvallisuus! Kun olet päättänyt tehtävän, lähde ulos kävelylle ja anna tunteiden ja ajatusten tasaantua kävellessä.

Tämän viikon ensimmäisessä tehtävässä katsomme menneisyyteen, jotta voimme päästää siitä irti. Seuraavan oppitunnin tehtävässä on kääntää katse nykyhetkeen ja tulevaisuuteen.