Ero & Seksuaalisuus

Jos haluamme ymmärtää, miten ero vaikuttaa seksuaalisuuteen, on ensin ymmärrettävä mitä kaikkea seksuaalisuus pitää sisällään. Kun puhumme seksuaalisuudesta, ihmiset ajattelevat usein vain seksiä. Kyse on kuitenkin jostain paljon, paljon suuremmasta. Yksinkertaisen määritelmän mukaan seksin ja seksuaalisuuden ero on seuraava:

Seksi = Jotain, mitä teemme

Seksuaalisuus = Jotain, Mitä olemme

Seksuaalisuus on ihmisen perusominaisuus, osa ydinminää. Sitä ei voi erottaa meistä. Muun muassa sukupuoli- ja seksuaali-identiteetti, lisääntyminen ja sukupuoliroolit ovat osa seksuaalisuutta. Seksi on siis vain yksi osa laajempaa kokonaisuutta, ja arvojen, kehollisuuden, itsetunnon, tunteiden voidaan katsoa olevan osa seksuaalisuutta. Jokaisella ihmisellä on myös seksuaalioikeudet, jotka ovat osa ihmisoikeuksia. Nämä oikeudet on määrätty suojaamaan meidän kehollista koskemattomuutta ja oikeutta itsemääräämisoikeuteen sekä vapauteen ilmaista itseään ja elää vapaasti juuri sellaisena kuin on. Voisikin kysyä siis: mitä seksuaalisuus ei ole?

Jokaisella ihmisellä on oikeus seksuaalikasvatukseen, ja sitä tulee tarjota kaikenikäisille ihmisille ikätasoisesti. Seksuaalikasvatukseen liittyy esimerkiksi seksuaaliterveyden ja seksuaalioikeuksien lisäksi tunnetaitoja, rajojen opettelua, oman kehonkuvan työstämistä ja ihmissuhdetaitoja. Ehkä tässä kohtaa oivallatkin, että tämä kurssi on juuri sitä: ajantasaista seksuaalikasvatusta, eron kontekstissa. 

Seksuaalisuus muuttuu läpi elämän

Läheiset ihmissuhteet muuttavat meitä. Ne muuttavat myös seksuaalisuuttamme, ja siten myös suhdetta omaan itseemme ja seksiin. Ehkäpä juuri tässä konkretisoituu meidän seksuaalisuuden herkkyys ja voima: toisella ihmisellä on mahdollisuus aiheuttaa syvintä mahdollista kipua rikkomalla meidän rajoja tai satuttamalla meitä. Toisaalta toisella ihmisellä on mahdollisuus tarjota meille mitä uskomattomimpia yhteyden kokemuksia ja parantumista olemalla hellä ja kunnioittava. Ja jokaisella ihmisellä, heille tapahtuneista asioista huolimatta, on kyky parantua ja selviytyä. Me olemme valtavan herkkiä ja valtavan voimakkaita kokonaisuuksia, ja juuri seksuaalisuutta tarkastelemalla tuo tulee näkyväksi.

Jos olet päättyneessä suhteessasi kohdannut väkivaltaa tai koet, että asiasta olisi hyvä keskustella tarkemmin ammattilaisen kanssa, pyydän sinua olemaan yhteydessä Sexpon ilmaiseen seksuaalineuvontaan. Jos mietit, onko seksuaalineuvonta oikea paikka sinulle, ole rohkeasti yhteydessä minuun ja katsomme lisää resursseja, jonne suunnata.

On siis täysin ymmärrettävää, jos oma keho ja suhde seksiin tuntuu vierailta eron jälkeen. Olipa suhde monogaminen tai ei, intiimin ja läheisen suhteen päättyminen vaikuttaa meihin. Toisaalta voi olla myös niin, että suhteen aikainen seksi ei ollut sinulle tyydyttävää. Siinä kohtaa saatatkin nähdä tilanteessa mahdollisuuksia, ja ajatus uudenlaisista seksikokemuksista voi olla kutkuttava. Joka tapauksessa onnittelen teistä jokaista: olette uuden asian äärellä, ja muutos mahdollistaa itseensä tutustumisen aivan uudella tavalla.

Muista, että kaikki on ok!

Seksuaaliset halut heräävät jossain kohtaa eron jälkeen. Toisilla nopeammin, toisilla hitaammin. Halujen heräämiseen ei ole mitään oikeaa tai väärää aikaikkunaa, eikä sinun tarvitse hätääntyä haluista tai halujen puutteesta. 

Pohdi kuitenkin seuraavaa: mistä syystä haluat seksiä toisten ihmisten kanssa? Toisinaan suru voi herättää meissä myös halua, ja saatamme käsitellä voimakasta tunnetta harrastamalla seksiä. Siinäkään ei ole mitään väärää. Kannustan olemaan kuitenkin rehellinen itseään kohtaan siitä miksi haluaa seksiä harrastaa.

On myös täysin normaalia, että eron jälkeen ei halua heti seksiä. Kaikki eivät lataa heti Tinderiä, eivätkä edes ajattele masturbointia. Sekin on ok. Sinä määrität oman aikajanasi, tässäkin asiassa. Kukaan ulkopuolelta ei voi kertoa, mitä sinun kuuluisi tuntea tai kuinka pian harrastaa seksiä eron jälkeen. Hyvää tahtovat ystävät saattavat kannustaa kohti uusia kokemuksia, vaikka et itse olisi vielä valmis. Toisaalta heränneitä haluja saatetaan myös kauhistella, jos esimerkiksi deittiprofiilin luo “liian pian” eron jälkeen. Muista, että olet kuitenkin itse vastuussa itsestäsi, ja sinä saat päättää, miten seksuaalisuuttasi toteutat.

Voi olla myös, että eron jälkeen ajatus seksistä ja oman seksuaalisuuden haltuunotosta tuntuu voimaannuttavalta. Suhteessa on voinut olla mukana haluttomuutta tai olet voinut kokea riittämättömyyttä. Eron jälkeen voi olla upeaa huomata, kuinka onkin kiinnostava ihmisten mielestä. Se on ihanaa, ja siitä saa nauttia!

Millainen on suhteesi sooloseksiin?

Jos seksi toisen ihmisen kanssa ei tunnu ajankohtaiselta, kannattaa tämä aika käyttää siihen, että pohtii suhdettaan sooloseksiin. Sooloseksi on mitä ihanin tapa tutustua omaan kehoon ja itseensä eron jälkeen, pitää itseään hyvänä ja tarjota itselleen mielihyvän kokemuksia. Sooloseksi voi olla myös voimaannuttava kokemus, jonka kanssa ikään kuin ottaa haltuun oman nautintonsa eron myllerryksen jälkeen.

Lisäksi sooloseksi opettaa sinulle, mistä sinä pidät. Seksuaalisuus on alati muuttuva asia, ja ajattelen yhteyden itseensä olevan asia, jota kannattaa vaalia. Kyse ei ole vain seksistä. Kun tunnet itsesi, kehosi, rajasi ja tunteesi, on sinun helpompaa olla elämässä itsesi puolella – aivan kaikissa tilanteissa.

Ja kun tunnet itsesi paremmin, opit koko ajan tekemään itsellesi sopivampia valintoja. Mitä paremmin itsensä tuntee, sitä paremmin pystyy sanoittamaan omia toiveitaan, tarpeitaan ja halujaan – ja löytämään myös sopivamman kumppanin, jos tai kun sellaisen aika joskus tulevaisuudessa on.

Muista, että vastuu omasta nautinnosta on sinun omissa käsissäsi. Se on aina ollut, ja tulee aina olemaan. Kukaan ei voi viedä sitä sinulta pois.

Tehtävä:

Ota esiin vihkosi ja pohdi seuraavia asioita päättyneestä suhteesta:

  • Mitkä tarpeesi ja toiveesi täyttyivät?

  • Mitkä eivät? Millaista seksiä haluaisit kokea?

  • Osasitko puhua seksistä ja omista tarpeista? Miksi? Miksi et?

  • Tulitko kuulluksi? Miksi? Miksi et?

Tehtävä:

Tämän viikon tärkein tehtävä – masturboi! Kun tuntuu siltä, että omaan seksuaalisuuteen haluaa tutustua, sooloseksi kannattaa ottaa haltuun. Eron jälkeen voi olla jopa helpottavaa tutustua itseensä ja kehoonsa uudessa elämänvaiheessa lempeästi. Voit tarkastella, millaiset asiat sinua kiihottavat, miten haluaisit tulla kosketetuksi ja mistä kenties fantasioit. Lisäksi sooloseksi vapauttaa kehoomme hyvän olon hormoneita – ja niiden tiedämme tässä vaiheessa olevan meille tärkeitä!

On myös tärkeää ymmärtää, ettei säännölliseen seksiin tarvita toista ihmistä. Muista myös, että sooloseksiä voi kehittää loputtomiin. Harjoittele fantasiointia, kokeile leluja, etsi sopivaa pornoa. Muista, ettei mikään näistä tietenkään korvaa ihmiskosketusta, ja sitäkin saa kaivata. Siitä huolimatta sooloseksin maailma on valtavan rikas, joten lähde tutkimusmatkalle ja pidä hauskaa!

Lempeä huomio: muista, että jokainen tehtävä on vapaaehtoinen. Jos masturbointi herättää tunteita, nostaa pintaan itkua tai tuntuu ikävältä, ei sitä tarvitse tehdä. Tämän kurssin tehtäviä ei ole tarkoitus suorittaa läpi otsa rypyssä, vaan tutkien ja niin, että koet niiden tukevan omaa hyvinvointiasi.

Inspiraatiota & tietoa sooloseksin tueksi – tutustu erilaisiin leluihin

Jos viereinen upotusvideo ei aukea, voit katsoa videon tästä linkistä.

YouTube saattaa sensuroida videon, sillä esittelen siinä seksileluja, ja hoen kymmenen minuutin aikana ennätysmäärän sanaa “seksi”. Videosta pääset kuitenkin tutustumaan erilaisiin leluvaihtoehtoihin ja pohtimaan, olisiko erilaisista leluista tukea sinun nautinnon ja seksuaalisuuden tutkimusmatkallasi.